top of page

Snirkelkrukke 

Oktober, 2015

Opgaven

I denne opgave skulle vi lave en snirkelkrukke ud fra pølseteknikken. 

 

Litteraturliste

 

http://www.frubilledkunst.dk/mere-inspiration/

 

andersen, Henrik Scheel og Laursen, Ole: Hvad hånden former, Systime, 2003

 

Boldt, kaj: Ler - et naturprodukt, Høst og søn, 1992

 

Carema katalog fra AV-form

 

Felbo, Mette: Magiske krukker - keramik fra stenalderen, Geografiforlaget, 2007

 

Gregersen, Hanne Bindslev og Vestergaard, Helle: 100 ideer til billedkunst, Gyldendal 2009

 

Schultz, Mette: Lav selv keramik, Klematis, 1992

Pølseteknik

Når der arbejdes med ler findes der ingen "lette" teknikker, men pølseteknikken er dog en af de mere enkle. Den er god at bruge, når der skal laves større hule former. Når man skal arbejde med pølseteknikken, skæres der først en rund lerbund. Herefter rulles en masse lerpølser, som lægges ovenpå hinanden, så de danner en lang spiralform. De mange lerpølser skal bagefter modelleres godt sammen, så revnedannelse undgås. Det er vigtigt, at det endelige resultat ikke bærer præg af pølseteknikkens tilfældige form, men at overfladen og formen er tilsigtet (Hvad hånden former, s. 97).

Før produktionen

Inden vi skulle igang med produktionen af vores snirkelkrukke, viste Lisbeth et eksempel på, hvordan sådan en krukke kunne se ud. Derefter præsenterede hun arbejdsprocessen for os, så vi vidste hvordan vi skulle gå igang. Til snirkelkrukken skulle vi bruge hvidler. 

 

Under produktionen

Da vi skulle igang med snirkelkrukken, startede jeg med, at rulle en klump hvidler ud med en kagerulle. Ud af denne skive ler, skar jeg min lerbund. Jeg brugte en dåse til at skære efter, så jeg fik en helt rund flade, som jeg efterfølgende kunne arbejde ud fra. 

Herefter rullede jeg nogle lerpølser og nogle lerkugler. Som første lag lagde jeg en helt almindelig lerpølse. På det andet lag, lagde jeg lerkugler hele vejen rundt. På det tredje lag, lagde jeg endnu en almindelig lerpølse. På det fjerde lag, rullede jeg nogle lerpølser helt fine og rullede dem sammen som små spiraler. På det femte lag, lagde jeg endnu en almindelig lerpølse, for at stabilisere spiralerne. På det sjete lag, tog jeg to lerpølser og snoede sammen. På det syvende og sidste lag, lagde jeg en almindelig lerpølse. 

 

 

Efter produktionen

Efter produktionen af min snirkelkrukke, blev den sat til tørring og efterfølgende brændt i ovnen. Da den var færdig brændt, stod den med en flot hvid lerfarve. 

 

 

 

 

Perspektivering til kunsten

Som perspektivering til denne opgave, vil jeg referere til mærket Kähler, som blev præsenteret tidligere i denne portfolio, under forløbet: Vase - Perspektivering

 

Didaktiske muligheder ved forløbet

I et undervisningsforløb hvor eleverne skal lave snirkelkrukker, kan læreren starte forløbet med, at vise eleverne billeder af snirkelkrukker, lavet af andre elever (frubilledkunst.dk). På den måde gøres det visuelt for eleverne, hvordan sådan en krukke kan komme til at se ud. Herefter skal eleverne bruge deres livlige fantasi, til at udarbejde forskellige lag til deres snirkelkrukke, så den får sit eget udtryk og ikke bliver en kopi, af nogle af de snirkelkrukker, de har set eksempler på. Elevernes snirkelkrukker bliver efterfølgende brændt og til slut glaseret. 

 

Fagdidaktiske overvejelser

Lerpølserne skal rulles med håndfladerne og kan være meget svære at rulle, så de får en jævn tykkelse (ca. en lillefingertykkelse), hvilket er vigtigt, at læreren gør klart for eleverne. Denne form for opgave er meget omstændig, med alle de forskellige dele, som skal samles med slikker. Derudover kan opgaven være udfordrende for drengene, da det er et stort nips-arbejde. 

Portfolio Maria Holme

​​© Copyright 2023 Clothing Online. Proudly created with Wix.com

bottom of page