Land-art
April, 2016
Land-art er betegnelsen for en kunstretning, der opstod i USA i slutningen af 1960'erne. Land-art er ikke kun skulpturer i landskabet, men land-art anvender også naturens materialer og omformer det. De fleste værker er placeret på åbne steder. Kunstretningen opstod:
- Som en udløber af minimal art
- Som en udløber af koncept art
- Som en reaktion mod den stigende kommercialisering i kunstverdenen ved at opføre helt usælgelige monumenter f. eks. i øde ørkenområder
- Ofte med hentydende til tidligere tiders mytologiske monumenter
Værkerne, der er produktet af land-art eroderer, og er altså forgængelige. Dette betyder, at folk i de fleste tilfælde kommer til at kende værkerne via reproduktioner: skitser og fotos. Nogle ad de mest fremtrædende land art-kunstnere er/ var Robert Smithson, Michael Heizer, Walter De Maria, Christo (Land-art og installations-kunst, dias).
Opgaven
Ved denne opgave skulle vi arbejde med land-art, hvor vi blev sat sammen i grupper. Hanne havde medbragt forskellige artefakter, som hver gruppe fik tildelt. Derudover måtte der bruges ting som vi fandt i landskabet. Hver gruppe skulle lave land-art og stedet hvor land-arten skulle placeres, skulle overvejes nøje. Efterfølgende skulle det vises frem til de andre grupper.
Inden produktionen
Inden produktionen af vores land-art, fik min gruppe tildelt de artefakter, som skulle indgå i produktionen. Her fik vi tildelt grå plastikrør og snor. Vi blev med det samme enige om, at disse artefakter, ville være perfekte til at lave en bro med - på den måde kunne vi også referere til debatten om den tredje limfjordsforbindelse, som netop er meget aktuel for Egholm. Herefter skulle vi finde en location, hvor vi fandt det perfekte sted, som virkelig kunne være med til at gøre vores land-art tydelig og relevant for beskuerne. Den location vi gjorde brug af, viste sig faktisk også at være resterne fra en gammel bro, som blev brugt fra 1918-1970.


Under produktionen
Vores land-art skulle have reference til den tredje limfjordsforbindelse og vi prøvede derfor at gøre det så tydeligt som muligt, ved at lade "broen" starte i vandet - gå op på land - og ned i vandet på den anden side igen. Vi startede med at placere alle plasticrørerne, da disse skulle være det bærende princip for vores bro (man kan derfor sige at vores land-art tager udgangspunkt i funktionsprincippet placering). Herefter forbandt vi alle rørerne med snor, hvor vi fandt inspiration fra storebæltsbroen. For at gøre vores land-art symbolsk, fandt vi en masse sten og andre ting, der lagde ved vores location, som vi placerede mellem rørerne (se billede 4 og 5). Dette gjorde vi for at illustrere den ødelæggelse, som en ny limfjordsforbindelse vil have for Egholm og den smukke natur. Vores proces under produktionen kan endvidere ses i filmen øverst på siden.





Efter produktionen
Efter produktionen af vores land-art, skulle vi vise det frem og fremlægge vores tanker bag, for resten af holdet. Vi fortalte derfor om vores ide, om den tredje limfjordsforbindelse, hvorfor vi netop havde valgt den location som vi havde og hvordan vi havde udformet vores land-art.
Perspektivering


Først og fremmest kan denne land-art opgave perspektiveres til den tredje limfjordsforbindelse, som vores produkt netop har referencer til. Den tredje limfjordsforbindelse går ud på, at der skal bygges en vestlig forbindelse der går over øen Egholm (dr.dk)
Litteraturliste
Land-art og installations-kunst, dias udleveret af Hanne Bøgesvang
Gotfredsen, Lise: Når ting bliver kunst, Gads Forlag
http://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/ny-limfjordsforbindelse-over-egholm
http://www.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/billedkunst#
Endvidere kan der perspektiveres til Storebæltsbroen, da det var her til fandt vores inspiration til udarbejdelsen af vores land-art opgave.
Didaktiske muligheder ved forløbet
En lignende opgave vil med fordel kunne laves som et forløb i folkeskolen, hvor der kan arbejdes med Fælles mål som:
Færdighedsmål: Eleven kan bidrage med visuelle udtryk i kulturprojekter
Vidensmål: Eleven har viden om kulturelle normer og værdier (Forenklede Fælles Mål 3. - 5. klasse, Billedkommunikation)
Her kan forløbet starte med en introduktion til land-art. Herefter kan eleverne på samme måde få udleveret forskellige artefekter, som skal indgå i deres land-art produktion. Eleverne kan afslutningsvis fremlægge deres produktioner, hvor de reflektere over deres proces.