
Blandingsøvelse
September, 2015
Farvepalet
Når man skal undersøge farver og deres blandingsformer, er den enkleste og mest effektive måde, at gå metodisk frem, hvor man inddeler en papirflade i firkantede felter, og så udfylde felt efter felt med nye variationer af farven. Dette kan man gøre i en uendelighed, og det er meget effektivt, da man får et godt overblik over de forskellige muligheder farverne giver (Opleve med farvekridt, s. 7).
Billede med akryl og farvekridt
Da vi havde lavet vores farvepalet, skulle vi bruge den til at male et billede. Hanne havde udvalgt 4 billeder, hvor vi skulle tage udgangspunkt i ét af de fire. Jeg valgte billedet, som ses først til venstre, hvor jeg tog et udsnit, som jeg prøvede at gengive.
Jeg startede med at male de forskellige felter med akrylmaling, hvor jeg brugte de forskellige farveblandinger fra min palet. Da akrylmalingen var tørret, brugte jeg mine Caran D'Ache farvekridt, til at male ovenpå med. En akrylbemalet flade, vil have en tæthed og samtidig en glathed, som gør den overordentlig velegnet til at male med farvekridt på (Opleve med farvekridt, s. 56).




Formålet med denne opgave er, at skabe paletter, hvortil man opnår kendskab til, hvordan de forskellige farver kan blandes.
Før produktion
Inden produktionen af vores farvepalet, skulle vi skære et stykke karton ud i målene 18x18 cm, som skulle fungere som baggrund. Derudover skulle vi skære ni små firekanter i målene 5x5 cm ud, der skulle fungere som farvekortene til vores palet.
Endvidere skulle vi vælge en farve, samt hvid og sort, så vi kunne lave forskellige valører af farven (i mit tilfælde den blå farve).
Under produktionen
Her startede jeg med at male en firkant med hver farve, altså hvid, sort og blå. Herfter lavede jeg en blanding med den blå og sorte, den blå og hvide, den sorte og hvide osv.
Efter produktionen
Da vi alle havde lavet vores farvepalet, blev de hængt op på en tavle nede i billedkunst, hvor vi sluttede af med at snakke om de forskellige farveblandinger, vi hver især havde lavet.
Didaktiske muligheder ved forløbet
I et undervisningsforløb med maleri, er en blandingsøvelse som denne praktisk, da den er med til at give eleverne en forståelse for, hvad der sker når man blander de forskellige farver. Som en relevant supplering til denne opgave, kan eleverne med fordel blive introduceret for Johannes Ittens farvecirkel, som præsenteret i perspektiveringen, hvorigennem de får et overblik over anvendelsen af farver.
Et undervisningsforløb kunne fx forløbe således, at læreren giver eleverne en teoretisk præsentation af Ittens farvecirkel, hvorefter eleverne på egen hånd, skal eksperimentere med farver og udvikle deres egne individuelle overvejelser om farver, igennem arbejdet med denne blandingsøvelse/farvepalet. Dette forarbejde hvor eleverne opnår kendskab til farverne, kan munde ud i et større maleriprojekt, hvor eleverne bruger deres erhvervede viden.
Denne form for undervisningsforløb giver eleverne mulighed for at udforske og arbejde med farvelære. Eleverne får gennem dette forløb en viden og indsigt i at arbejde teoretisk med farver. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at anvende enkelte farveblandinger på kryds og tværs (emu.dk).

Perspektivering til denne produktion kan rettes imod Ittens farvecirkel.
Johannes Itten var inspireret af Newtons og Goethes forstudier af farvedannelse. Han var lærer på kunstskolen Bauhaus i Weimar 1919-1923, hvor han i sin undervisning formidlede grundsætningerne for farve- og formlære, komposition og formning, Itten var interesseret i farver ud fra et videnskabeligt og åndeligt synspunkt, hvorfor han hører ind under den additive farvedannelse. Itten opstillede en tolvdelt farvecirkel, der er blevet en fast bestanddel af kunstuddannelserne i store dele af verden.
Ittens farvecirkel har som primærfarver de tre grundfarver: Rød, blå og gul. Sekundærfarverne: Orange, grøn og violet opstår som blanding af to primærfarver således:
Orange = gul + rød. Grøn = gul + blå. Violet = rød + blå (kvint.dk).
Perspektivering til kunsten
Blandingsøvelse i praktikken
Opgaven
I min fjerdeårs praktik, skulle eleverne i forlængelse af et forløb om farvelære, lave deres egne farveblandinger. Forinden var eleverne blevet præsenteret for Johannes Ittens farvecirkel, hvor de efterfølgende havde lavet deres egen farvecirkel. I forlængelse hertil fandt jeg det relevant, at arbejde videre med farveblandinger, hvor eleverne skulle producere deres egen farvepalette, for at opnå viden om, hvordan de forskellige farver kan blandes.
Opgaven gik dermed ud på, at hver elev skulle vælge to valgfrie farver, samt en sort og en hvid. Ud fra de valgte farver, skulle de lave 9 farveblandinger, på forskellige felter.
Før produktionen
Inden produktionen havde jeg skåret et stykke sort karton ud på 32 x 32 cm, samt 9 hvide felter på 7 x 7 cm til hver elev. Dette skulle blive til deres farvepalette.
Derudover havde jeg fundet forskellige farver akrylmaling frem, samt pensler.
Under produktionen
Eleverne skulle nu vælge 2 farver, som de ud fra deres viden om farvelære mente ville være gode at blande. Derudover fik de en sort og en hvid.
Da de skulle til at male, malede de, de første fire felter med de rene farver, inden de blev blandet (fx et rødt, et blåt, et hvidt og et sort felt). Derefter blandede de farverne og malede de resterende fem felter, med forskellige blandinger af de valgte farver.
Felterne blev lagt til tørre til dagen efter, hvorefter de blev limet fast på det sorte stykke karton.
Efter produktionen
Efter produktionen af elevernes farveblandinger, blev de hængt op til udstilling på skolen, hvor vi tog en snak om de forskellige farveblandinger eleverne havde fået lavet.
