Undervisningsforløb med skulptur
Januar, 2016
Opgaven
Vi fik udleveret en opgave af Hanne, hvor vi i grupper skulle designe en undervisningsforløb, hvor eleverne arbejder med skulptur:
Afsnit 1
-
Rids kort jeres fagsyn op, her kan I komme ind på æstetiske læreprocesser, lærings- og elevsyn
-
Skriv kort, hvad der kendetegner rumligt/ skulpturelt billedarbejde
-
Rids op relevante faglige arbejds- og fokusområder i det rumlige billedarbejde /skulpturarbejde
Afsnit 2
-
Beskriv hovedtrækkene i et undervisningsforløb på 6 – 10 timer med rumligt billedarbejde på et selvvalgt klassetrin.
Forhold dig til Hvad – hvorfor – Hvordan – Hvornår
Ovenstående opgave skulle til sidst fremlægges på klassen.
Vores definition af fagsyn
En definition på fagsyn er: ”Et fagsyn er et udtryk for en holdning til, hvad der er eller skal være fagets indhold” (Christensen m.fl.(2012): 74).
Det politiske system er med til at hjælpe os på vej til en mulig afklaring af eget fagsyn, idet vi har en folkeskolelov med et overordnet formål. Vi har altså et formål for faget billedkunst, og vi har en læseplan samt en undervisningsvejledning. Undervisningsvejledningen er netop en vejledning, og den pågældende lærer må derfor tolke denne og herefter vælge at følge den eller gå en anden vej. På baggrund af dette, er der behov for at vi som billedkunstlærer tager stilling til, hvordan vi ønsker at tilrettelægge vores undervisning, så den fremmer netop det, som vi synes er det vigtigste for eleven i en billedkunstundervisning (Christensen m.fl.(2012): 74).
Vores fagsyn
Billedkunstfaget er et vigtigt æstetisk fag, for elevernes dannelse, det påvirker deres sociale og kulturelle læreren. Billedkunstfaget bliver ofte ikke vægtet højt, i forhold til andre fag, der er få lektioner i faget og det er kun obligatorisk fra 1.-5. klasse. Hvis man som lærer formår at fange eleverne og undervise æstetisk, så gavner det eleverne, både i og udenfor faget. Det er vigtigt som lærer, at man giver eleverne forståelse for forløbet, giver dem klare mål om hvor de skal hen og HVORDAN de kommer derhen (Nielsen m.fl.(2015). Eleverne skal få forståelse for emnet og lærer at sætte begreber og ord på det de laver.
Den æstetiske læringsmåde anser vi for at være det bedste udgangspunkt. Her ses læringsmåden som en fortolkningsproces, hvor der anvendes et æstetisk-symbolsk form til bearbejdning og kommunikation om vores oplevelser af verden. Det handler om at eleverne erhverver sig sanselige, følelsesmæssige og refleksive erfaringer gennem aktivt skabende æstetisk virksomhed og oplevelser med andres æstetiske udtryk. Det er ligeledes en udviklings- og fortolkningsproces (Austring & Sørensen (2010): s. 85). Processen er vigtigere end produktet. Det er vigtig, der er mening, sanser, følelser og oplevelser bag arbejdet.
Lærerrolle
Peter Brodersen redegør i bogen Effektiv undervisning for ni forskellige lærerroller, som læreren kan indtage, alt efter hvad situationen kræver: Foredragsholderen, Fortælleren, Instruktøren, Fødselshjælperen, Struktur Skaberen, Demokratiets advokat, Lederen, Evaluatoren og Kunstneren. I billedkunstundervisningen påtager vi os alle disse roller på skift i forskellige situationer. Bevidsthed om, hvilken lærerrolle man oftest er i, kan hjælpe læreren med at anvende og variere sine roller (Christensen m.fl.(2012): 136.137).
Hvad kendetegner skulpturelt og rummeligt billedarbejde?
En skulptur er en 3d figur, hvor den kan opleves fra alle sider og vinkler. Ting eksisterer som skulpturer i mødet med betragteren – og dennes oplevelse (Grathwol, s. 10). En skulptur er i kraft af sit materiale og dets udstrækning i rummet først og fremmest en ting (et objekt).
Faglige arbejds- og fokusområder i det rumlige billedarbejde /skulpturarbejde
-
Ting, som ikke umiddelbart er en skulptur. (Det som betragteren ser)
-
Natur
-
Skulpturer i det fri
-
Museer
Undervisningsforløb og plan for arbejdet
Vores undervisningsforløb tager udgangspunkt i Forenklede Fælles Mål for 1-2 klassetrin - skulptur og arkitektur
Færdighedsmål
Eleven kan fremstille rumlige konstruktioner
Vidensmål
Eleven har viden om sammenføjningsteknikker
Færdighedsmål
Eleven kan fremstille en skulptur
Vidensmål
Eleven har viden om skulpturteknikker
Undervisningsforløb “Fra Skrald til Skulptur” i indskolingen
Vi har valgt at dele vores lektioner ud, så eleverne har to timer ad gangen i et forløb på 10 lektioner.
1-2 lektion:
Intro: Der startes ud med en introduktion til emnet og arbejdet med skulptur. Der samtales på klassen om skrald og hvad det er for noget?
Læreren har forberedt en powerpoint, hvor der vises eksempler på andre skulpturer fra kulturen. Eleverne introduceres endvidere for skulpturbegreberne: Åbenhed - lukkethed, spændthed – slaphed, udstrækning – ophobning, massivitet – hulhed, lys – skygge, dynamisk – statisk, konveks (danner svulmen) – konkav (danner hulhed), balance – ubalance (tænk på akser), lille understøttelsesflade – stor understøttelsesflade, da det er disse skulpturbegreber der skal være udgangspunktet i undervisningsforløbet.
Kropslig skulptur øvelse: Efter introen skal eleverne arbejde med ovennævnte skulpturelementer, da de skal lave en kropslig skulptur øvelse, hvor de skal bruge deres egne kroppe som materiale og prøve at vise de forskellige skulpturbegreber med kroppen. Eleverne tager billeder af hver stilling.
Læringsmål:
Jeg kender til de forskellige skulptur begreber og kan bruge min krop til at udtrykke dem
3-4 lektion:
Gåtur i byen: Her skal eleverne ud i byen og finde genstande som de betragter som skulpturer. Eleverne deles op i grupper, hvor de samtaler om de ting de har fundet/set: Hvorfor ser de pågældende ting som en skulptur? hvilke skulpturelementer indeholder de forskellige ting? Hver elev viser deres ting kropsligt (fx hvis det er en sten der er fundet, så kan den få skulpturelementet massivitet og dette skal eleven vise kropsligt - ligesom i øvelsen fra forrige lektioner med kropslig skulptur øvelse).
Samle skrald: Eleverne samler skrald, som de tager med hjem på skolen.
Læringsmål:
Jeg kan finde skulpturer i mit nærmiljø og jeg kan bruge min krop til, at lave skulpturer med forskellige udtryksformer.
5-6 lektion:
Læreren viser billeder af andre skulpturer fra kunsten og kulturen, som er lavet af skrald og almindelige brugsgenstande.
Eleverne har til timerne selv taget skrald og andre brugsgenstande med hjemmefra. Disse skal laves til skulpturer i grupper.
Læringsmål:
Jeg kan lave min egen skulptur ud af skrald
7-8 lektion
Skulpturarbejde fortsat
Læringsmål:
Jeg kan lave min egen skulptur ud af skrald
9-10 lektion
Udstilling og fernisering med rød saftevand og snack, hvor eleverne introducerer deres skulpturer med simple fagbegreber.
Læringsmål:
Jeg kan vise og samtale om min skulptur
