top of page

Farvekridt

September 2015

At male billeder er et forsøg på at formidle vores visuelle oplevelser til andre. Det er et forsøg på, at udvide dette NU og den eksistens, som netop er essensen ved visuel oplevelse - et punkt uden udstrækning. Billederne er vores forsøg på at definere oplevelserne og vores forhold til dem. Når man står med sit billede foran sig, har man derfor etableret en basis, et hvilested i oplevelserns verden, som man kan gå videre fra. 

Det væsentlige ved at lave billeder - uanset hvilket materiale, man har valgt at bruge - er ikke at lave pæne billeder, men at arbejde bevidst og målrettet med at klargøre oplevelsen for sig selv. At lave billeder kræver megen fordybelse og langsomhed. Hvad man vil få ud af arbejdet, med det at lave billeder, afhænger derfor også af den tid man giver sig selv og den vilje og opmærksomhed man er villig til at investerer i billedet (Opleve med farvekridt, s. 8-9). 

Litteraturliste

 

Hoff, Mogens: Opleve med farvekridt, Gyldendal

 

http://www.art-is-fun.com/crayon-art/

 

Testning af farvekridt

Som starten på vores farvekridt forløb, skulle vi prøve at male med forskellige farvekridt, af forskellig kvalietet, for at blive klogere på, hvordan de forskellige typer var, at arbejde med. Her blev vi introduceret for:

1. Ingen kvalitet (Farvekridt fra Tiger og andre discount butikker)

2. Studiekvalitet (

3. Kunsterkvalitet (Caran D'Ache) 

Som det fremgår af billedet ude til venstre, er det tydeligt at se, at testen øverst på papiret, er lavet med farvekridt af yderst ringe kvalitet. Det var ligesom at tegne med starin og det var umuligt at blande farverne med hinanden. 

 

Nederst på papiret er der brugt, det der kaldes studiekvalitets-kridt. Det var straks nogle helt andre kridt at bruge, og som det også sagtens kan ses, var de mere fedtede og derfor nemme at mætte og blande. 

 

Midt på billedet er der brugt farvekridt af kunstner kvalitet, nærmere betegnet farvekridt af mærket Caran D'Ache. Det er uden tvivl de lækreste farvekridt at arbejde med. 

På karduspapir 1 skrev vi vores navn med valgfrie farver. 

På karduspapir 2 skulle vi med alle farverne lave en streg, fra tyk til tynd. 

På karduspapir 3 skulle vi vælge en farve og farve en ensfarvet firkant på papiret.

                          Efterfølgende skulle vi tage den hvide og farve 1/3 del af firkanten hvid(oven på den anden farve),

                          og derefter en sort og farve ligeledes 1/3.

På karduspapir 4 skulle vi ved hjælp af farverne rød, gul og blå med lette strøg forsøge at skabe en grå farve. 

På karduspapir 5 skulle vi ved hjælp af farverne rød, gul og blå lave en masse prikker.  

På karduspapir 6 skulle vi lave 5 cirkler. En rød, en gul, en blå, en sort og en hvid.

                           Derefter skulle vi farve hver cirkel med en af de andre farver. Herved oplevede vi, hvilken effekt det giver at blande farverne.

På karduspapir 7 fik vi et billede som vi skulle forsøge af efterligne ved hjælp af de nytillærte virkemidler.

På karduspapir 8 skulle vi endnu engang efterligne det samme billede, blot på noget andet papir, i dette tilfælde tapet. 

 

Didaktiske muligheder ved forløbet

De forskellige farvekridts-øvelser, vil være en rigtig god opstart til arbejdet med farvekridt i et undervisningsforløb.

Foldebogen er en rigtig god opgave, hvor eleverne lærere at arbejde med farvekridtet, inden de skal igang med størrer opgaver. Derudover ligger foldebogen og de enkelte øvelser, op til en samtale med børnene, hvor man kan snakke om, hvad en farveflade betyder/udtrykker. Hvilket temperament, klarhed og temperatur giver det, når fladen fx er prikket op? Hvad udtrykker de forskellige farver sammen og hver for sig? Hvad betyder lys og skygge i et billede? Forskellige spor på billedfladen: spænding, slaphed, lethed, tyngde, rod eller kaos, eller vibration? 

Det er utrolig vigtigt, at man ved sådan en opgave arbejder med billedsprogets betydning, så eleverne får bevidsthed om betydningen og udtrykket den enkelte billedflade giver. Ellers ender billedkunst med kun at være et aktivitetsfag og ikke et sprogfag/udtryksfag. 

Perpsketivering til kunsten

Disse opgaver vil jeg gerne perspektivere til den Amerikanske kunstner Krisina Nelson, som i alle sine værker, benytter sig af farvekridt. De fleste af hendes værker udstråler levende farver, men hun har også lavet portrætter, udelukkende ved brug af et stykke sort farvekridt. De fleste af hendes værker er i realistisk stil, men hun skaber også finurlige værker, ud fra hendes fantasi (art-is-fun.com). 

I videoen nedenunder, fortæller hun selv hvordan hun arbejder med farvekridt. 

 

 

Farvekridt-øvelser

Der findes mange gode øvelser, til når man skal lære at arbejde med farvekridt. 

 

I denne øvelse skulle vi lave ti forskellige streger og beskrive dem med ord. Hanne sagde et ord højt på klassen og vi skulle efterfølgende tegne en streg, som vi syntes kunne vise det ord, f.eks. ordet dansende, blev til en bølgende streg på papiret. 

Objektivt var stregerne blød, hård, bred osv. Og subjektivt var de fjollede, berusede osv.

Billede 1

Billede 2

Billede 3

I denne øvelse skulle vi med farvekridt og forskellige streger, tegne Hanne i forskellige positioner og fra forskellige synsvinkler. 

 

På billede 1 skulle vi tegne Hanne, med små, hurtige streger. 

 

På billede 2 skulle vi tegne Hanne stående på en stol, med jakken åben. Vi skulle bruge to forskellige farvekridt, et i hver hånd, imens vi med små hurtige streger, skulle tegne hendes position. Det var sjovt, men meget svært, da ens hjerne virkelig skulle arbejde sammen ved denne øvelse. 

 

På billede 3 skulle vi tegne Hanne sidende på en stol og med armene i vejret, ved brug af cirkulære streger. 

Foldebog 

Inden man kan formulere sine oplevelser i farvekridt, er det en nædvendighed, at man stifter kendskab til farvekridtet og lærer det at kende. Man må gennemprøve alle kridtets muligheder, arbejde sig ind i materialet og blive fortrolig med det. 

Derfor må man til at begynde med, arbejde med øvelser og forsøg, inden det store billedarbejde kan gå igang. Det er et stykke arbejde som er nødt til at blive gjort, hvor man laver dæk-prøver, udtyndings-prøver, forsøg med farveblandinger, osv. (Opleve med farvekridt, s. 9). 

 

Opgaven

For at lære vores farvekridt at kende, skulle vi lave en foldebog, bestående af forskellige tegneøvelser, som vist på billederne. 

Vi fik tildelt et langt stykke sort karton, der blev delt således at der var 8 sider i foldebogen. Efterfølgende fik vi tildelt 8 små kardus firkanter. Derefter fik vi tildelt en grøn, blå, rød, gul , hvid, og sort farve.

Foldebøger fra praktikken

I forlængelse af et forløb om tegning i min fjerdeårs praktik, arbejdede vi med farvekridt. Hertil ville jeg prøve at lave foldebøger med børnene, ligesom dem vi selv havde udarbejdet på seminariet (se ovenover). Billeder af de færdige foldebøger kan ses nedenunder. 

Portfolio Maria Holme

​​© Copyright 2023 Clothing Online. Proudly created with Wix.com

bottom of page