Selvportræt med farvekridt
September, 2015
Inden produktionen
Inden produktionen af mit selvportræt, bestemte jeg mig for et fotografi, som jeg godt kunne tænke mig at tegne. Det billede jeg valgte, kan ses ude i venstre side. Jeg valgte netop dette billede, da det gav mig muligheden for at arbejde med lys og skygge, og derfor forskellige farvekontraster, hvilket jeg syntes, jeg manglede træning i.
Herefter printede jeg det valgte billede ud, på noget af mit tegnepapir, ca 150g, så papiret var groft nok, til at farvekridtene efterfølgende kunne hænge fast.
Under produktionen
Under produktionen af mit selvportræt, startede jeg ud med at bruge et hvidt stykke farvekridt, som jeg markerede de skinnende steder på huden med (panden, næseryggen, hagen og kindbenene).
Herefter brugte jeg et gult stykke farvekridt, som jeg farvelagde hele ansigtet med. Ovenpå den gule, brugte jeg en orange og en rød, som jeg brugte til at lægge skygger i ansigtet med. Efterfølgende har jeg tænkt, at jeg skulle have gjort rækkefølgen omvendt, og altså starten med at farvelægge de mørke steder i ansigten, med den orange og røde, og sluttet af med den gule. På den måde ville man ikke kunne se de orange og røde strøg så godt, da den gule ovenpå, ville gå ind og få farverne til at flyde pænere sammen.
Denne omvendte metode gjorde jeg brug af, da jeg skulle male den grå trøje, hvor jeg startede med at farve de mørke steder, med et stykke mørkegråt farvekridt og efterfølgende brugte den lysegrå ovenpå og til resten. Man kan tydeligt se, at de grå farver smelter flottere sammen, ved at gøre det i denne rækkefølge.
Til mit hår, brugte jeg en mørk blå som underfarve/dækkende farve, hvor jeg brugte forskellige lysere blå farver, til at lave farvespil med.
Perspektivering til kunsten
Som perspektivering til denne opgave, vil jeg referere til den Amerikanske kunstner Krisina Nelson, som blev præsenteret tidligere i denne portfolio, under forløbet: Farvekridt-øvelser.
Didaktiske muligheder ved forløbet
I et undervisningsforløb med farvekridt, vil en produktion som denne være oplagt at inddrage. Eleverne er allerede blevet introduceret for forskellige øvelser med farvekridt og kender til teknikker, blandingsformer, osv. Inden eleverne skal igang med deres selvportrætter, skal de tage et billede af dem selv, up-close, så det kun er deres ansigt der er med på billedet. Dette billede printer læreren ud på tegnepapir, ca. 120-150 g. Eleverne skal nu farvelægge deres billede med farvekridt, hvor de bruger deres viden om brug af farvekridt. De færdige selvportrætter hænges til udstilling på skolen.


Opgaven
Følgende produkt er udarbejdet i min fritid, og der har derfor ikke har været opstillet nogle specifikke mål for produktionen. Produktet er lavet i forlængelse af vores farvekridtforløb ved Hanne.