Søjlefigurer
Oktober, 2015





Opgaven
I denne opgave skulle vi lave to søjlefigurere af papirler. Først skulle vi lave to søjler og derefter to figurer, som symboliserede noget om, hvem vi er. Figurerne skulle sættes ovenpå søjlerne. Søjlerne skulle vi præge på en eller flere måder: Trykke, glitte, ridse, osv. dette ved brug af forskellige redskaber, som: muslingeskaller, pinde, blyanter, blondestof, fingernegle, snor, osv.
Under produktionen
under produktionen af mine søjlefigurer, startede jeg ud med at forme to klumper papirler, som skulle blive til mine søjler. Begge søjler lavede jeg runde, men i hver deres højde (se billede 1). Herefter fandt jeg nogle redskaber, som jeg ville bruge til at præge mine søjler med. Jeg endte med at bruge en muslingeskal og noget blondestof. Ved den første søjle tog jeg en muslingeskal og ridsede i leret med (se billede 2), hvilket gav et fedt udtryk. Ved den anden søjle, brugte jeg noget blondestof. Det var lidt svært, at få det til at lave tydelige mærker på leret, men jeg håber det træder bedre frem, når den er blevet brændt (se billede 3).
Billede 1
Billede 2
Billede 3
Billede 4
Billede 5
Da jeg havde lavet søjlerne, skulle jeg igang med at lave mine to figurer, som skulle symbolisere noget om mig som person. Først valgte jeg at lave en guitar, da jeg elsker musik og fordi musik er en stor del af min hverdag (se billede 4). Derudover valgte jeg at lave en bog, da jeg er en kæmpe læsehest og derfor bruger meget af min tid på at læse (se billede 5). Jeg mente at disse to figurere, kunne være med til at beskrive mig som person.
Begge figurere er refererende og naturalistiske. Derudover er den ene søjle høj og den anden lav. Begge søjler er ujævne på overfladen, da jeg har brugt forskellige redskaber til at præge dem med. Søjlerne er begge runde og lige.
Efter produktionen
Efter produktionen af mine søjlerfigurer, blev de stilt til tørring og efterfølgende brændt.
Perspektivering til kunsten
Didaktiske muligheder ved forløbet
Når man som lærer skal lave et undervisningsforløb i billedkunst, er det vigtigt, at man ikke har fokus på hvad eleverne skal lave, men på hvad de skal lære. I et undervisningsforløb hvor eleverne skal lave deres egne søjlefigurer i ler, kunne målene for forløbet derfor være:
Færdighedsmål: Eleven kan fremstille en skulptur
Vidensmål: Eleven har viden om skulpturteknikker (Forenklede fælles mål 1-2 klasse).
Med udgangspunkt i ovenstående vil eleverne derfor skulle udarbejde en søjlefigur i ler, hvor de bruger deres erhvervede viden om forskellige skulpturteknikker. Figuren som skal ovenpå søjlen, skal fortælle noget om den enkelte elev (noget de godt kan lide, noget de holder af, osv.). Efter brænding skal eleverne patinere deres figurer, som præsenteret ovenover. Efter produktionen skal eleverne præsentere deres søjlefigurer for hinanden.



Jeg vil gerne perspektivere denne opgave til Ginette Wien, som er uddannet på Kolding håndværkerskole. keramisk linie. Hun arbejder med udsmykning, keramiske skulpturer, collager og undervisning. Hun får for det meste sine ideer helt spontant, og lader sig inspirere af lerfiguren selv undervejs i processen (ginettewien.dk)
Litteraturliste
http://www.ginettewien.dk/portraet.htm
http://www.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/billedkunst/1-2-klasse/billedfremstilling
