top of page

Billedkunst

Billedkunstfaget bliver på lærerseminariet UCN tilbudt som et undervisningsfag på tredje og fjerde år i uddannelsen, efter man har afsluttet sit hovedfag. 

Hvis man læser billedkunstfagets studieordning på læreruddannelsen, bliver billeder her defineret som visuelle kommunikative udtryk, og faget integrerer således arbejdet med nutidige og forskellige historisk og kulturelt forankrede billedgenrer og - medier. Billedmæssige kvalifikationer og kompetencer hos de studerende, udvikles på baggrund af billedmæssig viden, forståelse og udtryksfærdighed og sættes i billedkunstfaget i et samspil med fagdidaktiske kundskaber og færdigheder, så der herigennem dannes grundlag for udvikling af såvel faglige som tværfaglige undervisningskompetencer. Undervisning i faget billedkunst sigter endvidere mod udvikling af specifikke kompetencer, så de studerende styrkes i at anvende billedmæssige fremstillingsformer og forskellige - herunder elektroniske - billedmedier som redskab for kommunikation, formidling og undervisning i skolen generelt (Studieordning; 2012: 91). 

 

Det er fra undervisningsministeriets side blevet bestemt, at der skal arbejdes med følgende indhold indenfor faget billedkunst på læreruddannelsen:

           - Analyse - og samtalemetoder, der bidrager til oplevelse, beskrivelse, reflektion, fortolkning og sammenligning af billedmæssige udtryk, og som kan                         anvendes som redskaber i forbindelse med undervisning, vejledning og evaluering i faget.  

           - Teorier og problemstillinger til belysning af kulturelt forankrede billedmæssige koder.  

           - Teorier og problemstillinger til belysning af forskellige og ligheder mellem billedsprog og verbalsprog. 

           - Teorier og problemstillinger til belysning af visuel kommunikation, visuel kultur samt billed-, kunst - og æstetiksyn. 

           - Historiske og samtidige genrer indenfor dansk og international kunst (Studieordning; 2012: 92). 

 

I forbindelse med de enkelte studieforløb, skal den studerende løbende udarbejde en digital portfolio. Portfolioen skal dokumentere konkrete studie- og arbejdsprocesser af både praktisk og teoretisk art, incl. angivelse af læst litteratur og være reflekterende i forhold hertil. Portfolioen skal samtidig afspejle den enkeltes faglige progression gennem studiet. I billedkunst udgør den digitale portfolio den studerendes studieredegørelse, der skal godkendes i eksamenssemestret for at den studerende kan indstilles til eksamen. Ved eksamen i faget billedkunst, skal den studerende udarbejde en udstilling af de arbejder, der er produceret i studietiden, herunder arbejder i relation til de valgte deltagelsespligtopgaver. Udstillingen dokumenterer bredden i samt omfanget og kvaliteten af den studerendes arbejde. I forbindelse med udstillingen gennemgår den studerende et udvalg af sine arbejder med henblik på at demonstrere billedkundskab, visuel og didaktisk kompetence. Endvidere fungerer eksamen som en samtale ud fra det lodtrukne spørgsmål, som består af faglige og fagdidaktiske problemstillinger (Studieordning; 2012: 94-95)

 

Billedkunst i folkeskolen

Hvis man skal se på faget billedkunst i folkeskolen, så er det et obligatorisk fag fra 1 til 5 klasse. Undervisningen er opdelt i to trinforløb: 1-2 klasse og 3-5 klasse.

Faget tager udgangspunkt i emner og temaer, der er af betydning for eleverne og samfundet. Undervisningen tilrettelægges endvidere med udgangspunkt i kompetenceområderne: Billedfremstilling, billedanalyse og billedkommunikation.

I faget billedkunst skal eleverne lære at producere og analysere billeder. De skal blive i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog som et kommunikations og udtryksmiddel. Billedkunst er et kunstnerisk-æstetisk fag, hvor eleverne giver visuelt udtryk for oplevelser, holdninger, følelser og fantasier og opnår dermed erkendelse af sig selv og forståelse af omverdenen. Faget billedkunst er med til at forberede eleverne til deltagelse i de visuelle kulturer, der omgiver dem. Elevernes stigende brug af digitale billedmedier aktualiserer nemlig behovet for almene kompetencer i at kunne kode og afkode visuelle udtryk (Læseplan for faget billedkunst, s. 3). 

 

 

 

Litteraturliste 

Studieordning for læreruddannelsen 2012

- Faget billedkunst s. 91-95

- Læseplan for faget billedkunst, UVM, s. 3
 

Portfolio Maria Holme

​​© Copyright 2023 Clothing Online. Proudly created with Wix.com

bottom of page