top of page

Før produktionen 

Før produktionen af vores stop-motion film, skulle vi gøre os nogle forskellige overvejelser i forhold til opgaven. Vi skulle som sagt vælge at tage udgangspunkt i et visuelt fænomen eller kunstværk fra London, hvor vi valgte broen Tower Bridge. Herfter skulle vi igang med at søge informationer omkring broen, så vi kunne få bygget en historie op, med den som omdrejningspunkt. Hertil fandt vi nogle forskellige fakta, bl.a. at den er kendt for sine mange selvmordsforsøg (Wikipedia.com). Vi blev derfor hurtigt enige om, at vores tema for filmen skulle være selvmord. Efterfølgende begyndte vi at opbygge vores historie, som kom til at handle om en mand,  hvis liv tager en voldsom drejning, da hans kæreste vælger at flytte fra ham. Hans liv giver ikke længere mening og han begår til sidst selvmord.

Vi udarbejdede herfter en drejebog, for at få struktur på historien og delt den op i scener: 

 

Scene 1: Kristoffer står alene på broen og kigger ud over vandet dette skal være i

               farver (får flash backs, herefter sort hvid, for at indikere dette).

Scene 2: Flytter ind i lejligheden (kommer op af trapperne i opgangen).

Scene 3: Glad scene i køkkenet, hvor kæresteparret står og vasker op sammen.

Scene 4: Glad scene i sofaen.

Scene 5: Glad scene i sengen.

Scene 6: Glad scene på broen, hvor parret går hånd i hånd.

Scene 7: Scenen vender og kæresteparret bliver uvenner. Scene i køkkenet, hvor de

                skændes og pigen kaster tallerken i gulvet.

Scene 8: Sidder sammen i sofaen efter skænderiet. Pigen rejser sig og begynder at

                pakke ting sammen i lejligheden. Flytter!

Scene 9: Drengen sidder alene i sofaen efter hun er flyttet. Øl flasker stabler sig op.

Scene 10: Gågaden – menneskemylder (kunstnerisk)

Scene 11: Vi er tilbage på broen, hvor han begår selvmord (Dette i farver). 

 

Som det fremgår af scenerne ovenover, har vi valgt at lave filmen i farver ved den første scene. Herfter bliver den lavet til sort/hvid, da hovedpersonen får flash backs. Filmen slutter igen af i farver, da vi er tilbage på broen, inden han begår selvmord. 

 

Animation 

Februar 2015

Opgaven - Stop motion 

I denne opgave om animationsfilm, skulle vi i grupper på tre producere en stop-motion film med en varighed på omkring 2 minutter. Til dette skulle vi bruge forskellige redskaber og programmer til billedredigering. Indholdsmæssigt skulle vi tage udgangspunkt i visuelle fænomener/kunstværker fra London. Disse var defineret af Hanne. I min gruppe valgte vi at lave en film med udgangspunkt i Tower Bridge fra London. 

Litteraturliste 

 

Tower Bridge 

- http://da.wikipedia.org/wiki/Tower_Bridge

 

Christiansen, Hans-Christian og Rose, Gitte: Læring med levende billeder, Samfundslitteratur, 2. udgave, 2011

 

Nye forenklede mål

-http://www.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/billedkunst/1-2-klasse/billedfremstilling#cookieaccepted

 

Jan Svankemajer - Food

- https://www.youtube.com/watch?v=jsdgCwiBeqs

Under produktionen

Da vi havde udarbejdet vores drejebog med de forskellige scener, gik vi igang med at tage billeder, hvilket Lenette skulle stå for. Vi tog dem scene for scene, hvor Kristoffer og jeg selv skulle være hovedpersonerne i historien. Under optagelserne var vi så heldige at have et spejlreflekskamera til rådighed, hvilket gjorde det muligt for os, at at tage billederne i flydende bevægelser, da kameratet kunne tage billeder i hurtig hastighed. 

Vi startede ud med at skyde scenerne oppe i Kristoffers lejlighed. Vi havde mange overvejelser med hensyn til rummet i filmen, da vi egentlig bare skulle have filmet oppe på skolen. Vi tog dog hurtigt den beslutning, at vi ikke kunne få det samme ud af filmen, med mindre den blev skudt nede i en lejlighed og på Limfjordsbroen, for at få "Tower Bridge" med i spil. De rum der er med i vores film er derfor udvalgt med nøje overvejelser. 

Da filmen forløber over flere dage, tænkte vi også meget over tøjskift, for at indikere tidsforløbet i historien. Derfor har vi i hver scene noget nyt tøj, for at gøre det nemmere for seeren at følge med i filmens historie. Under optagelserne gjorde vi os endvidere overvejelser med hensyn til lyset. Der var flere scener hvor vi ville have taget billederne fra den modsatte retning, men på grund af solen, var vi nødt til at revidere vores planer og skyde fra andre vinkler, for at få de bedste billeder. 

Da vi var færdig med at skyde alle scenerne, kom der nogle nye ting, som vi skulle tage stilling til, med hensyn til klipning, farver og brug af sort/hvid, lyd osv. 

På grund af Hannes krav til filmens varighed, var vi under redigeringsarbejdet nødt til at klippe en del billeder ud, for at kunne holde os indenfor tidsgrænsen. Det er dog ikke noget der har den store betydning for filmens effekt og historie. Vi var endvidere nødt til at gøre nogle fravalg med hensyn til redigeringsarbejdet. Vi ville gerne have fotoshoppet Tower Bridge ind i billederne fra Limfjordsbroen (se de sidste to billeder), for at gøre referencen bedre. Dette ville dog blive et alt for stort arbejde, med den korte tid vi havde fået sat af til det og vi valgte derfor at bibeholde billederne som de var, hvor Limfjordsbroen fungerer som vores reference. 

Da filmen var klippet sammen, valgte vi at inddele scenerne i sort hvid, for at indikere for seerne, hvornår der er nutid og hvornår hovedpersonen får flash backs. Til sidst skulle vi vælge noget musik, som kunne understøtte vores historie. Efter mange overvejelser blev vi enige om sangen Say something med Pentatonix, da både tempoet og teksten passede godt til filmen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter produktionen 

Efter produktionen af vores film skulle vi fremlægge den for klassen, med responsgrupper. Til fremlæggelsen havde vi udarbejdet et dias show, hvor vi startede med at præsentere Tower Bridge, da denne netop var omdrejningspunktet for vores film. Vi fik fortalt at broen netop er kendt for sine mange selvmordsforsøg, hvorfor vores tema for filmen var selvmord. Herefter præsenterede vi vores arbejde med filmen og de overvejelser vi havde gjort os, som beskrevet ovenover.

 

Her vises den færdige film - god fornøjelse!

Perspektivering til kunsten 

Denne opgave kan med fordel perspektiveres til andre stop motion animationsfilm. Jeg har dog også valgt at perspektivere til en bestemt film af Jan Svankemajer kaldet Food, da den indeholder nogle af de samme elementer som vores, hvor den bevæger sig mellem genren stop motion og en film (youtube.com). Temaet for filmen er dog langt fra den samme, men jeg har valgt at ligge fokus på de filmiske virkemidler der er brugt, hvor man kan trække mange paraleller. Endvidere kan man perspektivere til Tower Bridge. 

 

 

 

 

Didaktiske muligheder ved forløbet

Vi befinder os i dag i en kultur, der er markant anderledes, end den var for blot et par år siden. Hver eneste dag bevæger vi os i et medielandskab, hvor der kommunikeres fra mange forskellige platforme, overalt og hele tiden – fællesbetegnelsen nye medier. Vi færdes hjemmevandt i en mediekultur. Mange voksne tror, at de ”indfødte børn” i denne kultur, problemfrit kan begå sig i denne mediekultur på egen hånd, men her tager de fejl. Børnene har en række praktiske færdigheder og medieerfaringer, hvilke skolen skal være med til at udvikle. Eleverne skal forsynes med redskaber, der skal hjælpe dem analytisk og reflekteret, med at forholde sig til medierne (Læring med levende billeder). 

Brugen af levende billeder i undervisningen indgår i de Nye Forenklede Mål, hvorfor det er vigtigt at de bliver en integreret del af undervisningen. Under faget billedkunst skal eleverne arbejde med billeder, hvor de udvikler deres billedsprog. Det er centralt at eleverne lærer at fremstille og samtale om billeder, hvor de efterhånden lærer at producere egne billedproduktioner. Under faget billedkunst, billedfremstilling og digitale billeder står der endvidere, at eleverne skal have viden om digital fotografering og kunne fremstille digitale billeder med enkle animationsteknikker. De skal endvidere have viden om digitale værktøjer til billedbehandling (Nye Forneklede Mål - Billedkunst).

Arbejdet med stop motion og animation lægger på baggrund af ovenstående, op til mange didaktiske muligheder. Eleverne vil med fordel kunne lave en lignende opgave, hvor man tager udgangspunkt i noget fra deres egen oplevelsesverden. Først skal eleverne erhverve sig viden om fotografering, hvilket forløbet kunne starte ud med. Her præsenterer læreren hvordan man fotografere og hvad der kendetegner et godt billede - der vises eksempler på smartboard. Herefter forklares opgaven på klassen, hvor der ligeledes vises eksempler på animationsfilm. Der snakkes om hvad det betyder for en film, at den er lavet i stop motion, frem for som vi normalt kender film. Til sidst får eleverne kriterierne for opgaven: Grupper af 3 elever, varighed max 1 minut, program FilmX, minimum 2 figurer og der skal udarbejdes et storyboard, hvor filmens forløb skal godkendes af læreren inden produktionen må gå igang. Eleverne går efterfølgende igang med at tage billeder. Til sidst skal filmen redigeres og klippes sammen, hvorefter den vises på klassen med opponentgrupper. Eleverne modtager endvidere feedback på deres arbejdsproces og film fra læreren. 

Portfolio Maria Holme

​​© Copyright 2023 Clothing Online. Proudly created with Wix.com

bottom of page