Kunsten Aalborg
Januar, 2016



"Kunsten er som en skulptur der nærmest vokser ud af det grønne landskab og danner en smuk ramme om billedkunst i verdensklasse" (visitaalborg.dk).
Bygningen er i international særklasse og er tegnet af den verdensberømte, finske arkitekt Alvar Aalto i samarbejde med Jean-Jacques Baruël og Elissa Aalto. Kunsten er det eneste museum udenfor Finland, der er tegnet af den verdenskendte arkitekt Alvar Aalto. Selve museet åbnede første gang i 1972. Kunsten har i 2015 gennemgået en gennemgribende renovering, hvor der blandt andet er blevet tilført en ny udstillingssal, nye undervisningslokaler, ny cafe og butik, en totalrenoveret skulpturparj med ny stor terrasse samt udskiftning af 317 tons italiensk marmor, både ude og inde. Det fantastiske bygningsværk har en enestående samling af moderne kunst og samtidskunst, både fra danske og udenlandske kunstnere.
På grund af et mobilt skillevægssystem er det muligt at tilpasse museet alt efter udstillingsbehov. Særligt må fremhæves de unikke belysningsforhold, der har medvirket til at gøre bygningen berømt (visitaalborg.dk).


Imran Qureshi
"A master of the art of miniature, Imran Qureshi reworks the painting style typical of Mughal courts in the 16th to 19th centuries to depict flora, fauna, body parts, and calligraphic script. Following bombings in his home city of Lahore, he introduced blood-red paint into his palette, splattered or delicately drawn in works that contrast violence with beauty. Plant tendrils become splitting capillaries, human feet are patterned with tiny leaves, and oval canvases are covered in gold leaf. In pieces as small as six-by-eight inches or as large as room-size installations, he represents in abstracted terms the collective history of his country". (Artsy.net).
Litteraturliste
http://www.visitaalborg.dk/danmark/kunsten---museum-for-moderne-kunst-gdk596128
https://www.artsy.net/artist/imran-qureshi
Idea of landscape
Imran Qureshi
Idea of a landscape er lavet af den verdensberømte pakistanske kunstner Imran Qureshi, hvor han har malet direkte på gulvet, specifikt til Kunsten. Det er meningen at beskuren skal gå på opdagelse i udstillingen, ved direkte at gå på kunstværket (se billeder nedenunder).
Den blå farve som er brugt i udstillingen, symboliserer skabelse og renselse. Det store gulvmaleri skaber illusionen af, at vand løber ind gennem museets tykke mure. Som en rolig mediativ syndflod synes farven og dens blomsterornamentik at ville gøre verden til et skønnere sted, hvor ro og eftertanke kan herske uden død og ødelæggelse (fra beskrivelse af udstillingen på Kunsten). I første omgang har kunstneren lavet action painting med forskellige farver maling, primært farverne blå, lilla og rød, hvor han har kastet rundt med malingen (ligesom Jackson Pollock). Herefter har han kastet vand på, for at lade malingen løbe. Til sidst har en malet blomsterornamenter i maleklatterne.


Idea of landscape
I Kunstens store sal har Imran Qureshi endvidere lavet et flere meter højt bjerg sammensat af 30.000 stykker sammenkrøllet papir (se billeder nedenunder). Værket er skabt specifikt til den store sal og synes at stræbe op mod lyset og himlen udenfor. Hvis man ser værket langtfra kan det ligne menneskekød, men tættere på kan man se blodrøde spor af maling og smukke dekorative blomstermønstre. Den røde farve som er brugt i udstillingen symbolisere både skabelse og destruktion. Kunstneren har selv udtalt: "at bjerget er et billede på den vold, der dagligt dræber uskyldige menneskeliv verden over. Men blomsterne der komme til syne i den røde farve i mine værker, repræsentere håbet om en bedre fremti, som mennesket holder fast i mod alle odds" (fra beskrivelse af udstillingen på Kunsten).
Opgaver på Kunsten
Da vi var på Kunsten startede vi ud med at se Imran Qureshi's udstilling, som præsenteret ovenover. Efterfølgende fik vi udleveret nogle opgaver af Hanne, hvor vi to og to skulle på opdagelse på museet for at løse dem. Opgaverne og svarene dertil, vil blive præsenteret herunder.
Opgave 1
Find et billede i kan lide, fotografer det og begrund

Opgave 2
Find et værk i ikke kan lide, fotografer det og begrund

Opgave 3
Interager med et selvvalgt værk

Opgave 4
Videofilm og interview om et værk, max 30 sek.
Opgave 5
Analyser en selvvalgt skulptur

Didaktiske overvejelser ved forløbet
Man kan med fordel tage sin folkeskoleklase med på Kunsten i Aalborg, hvor de kan stifte kendskab til forskellige former for kunst, både moderne og fra samtiden. Det man som lærer skal gøre sig af overvejelser inden sådan en tur er, at udforme nogle opgaver, som tvinger eleverne til at interessere sig for og interagere med kunsten, ellers bliver det hurtigt til et ufagligt besøg, hvor eleverne keder sig og mister interessen for at undersøge kunsten.
Som en ny ting, har Kunsten fået lavet et værksted, som skoleklasser kan leje når de besøger museet. Her modtager eleverne så undervisning, som fungere som en vekselvirkning mellem rundtur og egenproduktion.
Som skulptur til vores skulpturanalyse, valgte vi skulpturen Uranienborg, 1974 af Bjørn Nørgaard.
-
Horisontale og vertikale linjer.
-
Ornamenteret med buer og skrå linjer. Altså brud på det ydre skelet.
-
Lukket. Statisk. Geometrisk overflade. Organisk understøttelsesflade.
-
Konceptuel. Arkitekturmodel.
-
Refererende - Tygobrahe. Uranienborg. Studere stjerner.
-
Materialer: cement, kobber, glad og træ.
Kobberet bidrager en guddommelig vinkel. Og ornamentalt. Giver tyngde. Den ser tung ud. Glasset er med til at gøre det let. Kobberet overdækker/underminerer det lette materiale. -
Den appelerer til beskueren i den forstand at man ønsker at gå omkring den.
-
Spejlet. Pga den er geometrisk. Der er gentagelser.
-
Eget fundament. Stor understøttelsesflade.
Dette værk er lavet af Claus Carstensen, 1957. Værket er lavet af materialer som skumgummi og kobberrester - materialer der mest af alt minder om affald. Dette værk er dermed med til at ophøje affald til kunst og kunstneren bruger det til at stille spørgsmål om, hvornår et materiale slipper sin brugsværdi og i stedet kan opnå æstetisk værdi (Fra beskrivelse af værket på Kunsten).
Vi har valgt denne produktion, som noget vi ikke kan lide, da det for os er en bunke blandede materialer, som er brugt kaotisk og med en manglende retning. For os virker det derfor ikke særlig grundigt og taler ikke til os. For os skal kunst få os til at føle noget i mødet med det og når det ikke gør det, har det ingen betydning.
Arthur Köpcke, 1962.
Model and still life. Modification of painting by Otto Olsen
Combine Painting
Vi har valgt netop denne produktion, da det gjorde os nysgerrige i mødet med det. Der er en form for omhu med placeringen af de forskellige materialer. Materialerne består af hår og stof som refererer til kvinden og derfor er med til at gøre billedet figurativt. I bunden ses der endvidere materialer, som flasker, glas, maling og pensler, som kan være kunstnerens egne efterladenskaber, som han har brugt under produktionen. Billedet er en collage, da det består af sammenføjning/tilføjning, er forskellige materialer. Derudover er der brugt varierede farver, både kolde og varme og der er noget seksuelt over billedet.
Perspektivering til kunsten

Jeg har valgt at perspektivere Kunsten til Villa Savoye, som er et bygningsværk placeret i nærheden af Paris. Det er tegnet af den schweiziske arkitekt Le Corbusiers og er et af de fornemmeste eksempler på funktionalisme - funkis (Wikipedia). Huset stod fuldendt omkring 1929 og minder på mange måder om Kunsten i Aalborg, som ligeledes er bygget ud fra funktionalismen - Less is more. Endvidere kan man sige at begge bygninger er en skulptur i naturen.