Ostevoksfigur
Digital billedfortælling: En moderniseret julefortælling ud fra Juleevangeliet.
December 2014
Opgaven
I denne opgave skulle vi lave en digital billedfortælling ud fra Juleevangeliet. Det skulle dog ikke være det helt traditionelle Juleevangelie, da vi i grupper skulle modernisere julefortællingen som en nutidig og relevant fortælling, hvor juleevangeliets budskab blev respekteret. Vi skulle hver især lave en ostevoksfigur, som repræsenterede en person fra juleevangeliet. Disse skulle så iscenesættes i enkle og udtryksfulde rum i forhold til fortællingens handling. Herefter skulle vi fotografere de forskellige scener, med brug af forskellige synsvinkler, beskæringer, farver og lyssætning. Til sidst skulle vi arbejde med overgange mellem de forskellige fotos/scener og vælge den rette tekst til billedfortællingen.
Før produktionen
Før produktionen skulle vi inddeles i grupper. Det endte med at vi delte klassen op i to, så det blev nogle store grupper. Herefter skulle vi i fællesskab blive enige om hvordan vi gerne ville modernisere juleevangeliet. I vores gruppe ville vi gerne bibeholde hovedpunkterne i historien og kun ændre på små ting, som. f.eks. biler i stedet for æsler, mobiltelefon i stedet for engle osv.
Herefter skulle vi dele ud hvem der skulle lave hvad, da alle i gruppen skulle lave en ostevoksfigur hver. Jeg endte med at skulle lave Jomfru Maria.
Under produktionen
Da vi havde fået lavet en køreplan for vores arbejde i gruppen, skulle vi hver især til at lave vores ostevoksfigur. Jeg skulle som sagt stå for at lave Jomfru Maria, men først skulle skelettet til figuren laves. Dette blev lavet ud af ståltråd, som efterfølgende blev beklædt med staniol. Vi havde fået nogle mål fra Hanne, for at sikre at alle figure blev nogenlunde lige store. Figuren måler derfor 20 cm i højden.
Da skelettet var blevet lavet, skulle figuren beklædes med ostevoks. Ostevoksen var lidt svær at arbejde med, da den hurtig blev for blød på grund af varmen. Derfor kom hun på køl i køleskabet et par gange, i løbet af produktionen.
Så skulle figuren beklædes med tøj. I gruppen havde vi på forhånd aftalt, at figurene skulle beklædes med tøj i stil med det originale i Juleevangeliet, for på den måde at bibeholde centrale dele fra fortællingen. Derfor søgte jeg lidt på google for at finde billeder af Jomfru Maria og hendes beklæding dengang (se billede 4). Ud fra billedet valgte jeg den blå og røde farve til hendes tøj, da det symboliserer det guddommelige og kongelige. Hun blev beklædt med en rød kjole, en blå kappe og blå hovedbeklædning.





Efter produktionen
Efter produktionen af vores ostevoksfigurer skulle vi igang med vores digitale biledfortælling af Juleevangeliet. vi gik alle sammen udenfor med vores ostevoksfigurer, hvorefter vi begyndte at tage billeder. Vi stillede figurerne op i de forskellige scener, som på forhånd var blevet aftalt i gruppen. Da vi havde taget en masse billeder fra forskellige vinkler, skulle vi til at vælge ud, hvilke der fungerede bedst. De udvalgte billeder blev sat ind i en powerpoint, hvorefter vi skrev tekst dertil. Billederne fra powerpointen med tilhørende tekst, fremgår af billederne nedenunder (læses fra venstre til højre).

Didaktiske muligheder ved forløbet
Arbejdet med ostevoksfigurer lægger op til mange didaktiske muligheder. Eleverne vil med fordel kunne lave en lignende opgave, hvor de skal genfortælle Juleavengeliet i form af en billedfortælling og selv udarbejde ostevoksfigurer dertil. Det kunne også være indenfor et emne som eleverne selv finder på, hvor de dertil skal lave figurer.
I et sådant forløb skal eleverne først tre og tre gå sammen i en gruppe, hvortil de skal finde på en historie. Denne historie skal skrives ned i scener på papir, hvor der står hvad der skal ske, hvilke figurer der skal indgå, hvordan de skal se ud, osv. Herefter bliver eleverne præsenteret for arbejdet med deres ostevoksfigurer. Læreren viser på klassen hvordan sådan en laves og derefter er det elevernes tur. Det er vigtigt at eleverne, inden de går igang, har et billede af, hvad det er for en figur de gerne vil lave, for at den passer ind i deres fortælling bagefter. Når eleverne har lavet deres figurer færdige, skal de igang med at lave deres billedfortælling. Når eleverne skal arbejde med billedfortællinger, kan man inden arbejdet med dette, fortælle dem om de forskellige perspektiver og beskæringer man arbejder med inden for fotografering. Hvilken betydning har det hvis man tager billedet i fugleperspektiv? Hvad gør lyset i et billede? osv. Det er nemlig vigtigt, at eleverne har nogle faglige overvejelser med, når de går igang med at fotografere. Når de er færdige med at fotografere, skal billederne redigeres og skæres til i et billedredigeringsprogram, hvorefter de skal indsættes i en powerpoint. Til sidst i forløbet, skal de forskellige powerpoints fremlægges på klassen, hvor der sluttes af med en mundtlig evaluering på klassen.
Perspektivering til kunsten
















Som en lille ekstraopgave, skulle ostevoksfigurerne bagefter bruges til at lave krybbespil med, som derefter skulle fungere som julepynt på skolen. Vi genbrugte historien fra vores digitale fortælling af Juleevangeliet, og satte figurerne op i to forskellige scener. På billede 1, ser vi da maria og Josef når Kroen, hvor de bliver afvist. På billede 2, ser vi maria og Josef i stalden, efter Jesu fødsel. Billede 3 viser krybbespillet opstillet på skolen, lige udenfor festsalen. Der er ligeledes hængt engle og stjerner op i loftet.






Denne opgave har jeg valgt at perspektivere til en street-based art installation by London artist Slinkachu. Ovenover er der vist billeder af et af hans projekter kaldet Into the wind, hvor han på samme måde som i vores opgave, har taget små ostevoksfigurer med ud i byen og taget billeder af dem i forskellig kontekst.