top of page

Min lille skål

Oktober, 2015

Opgaven

Ved denne opgave skulle vi lave en lille skål ved hjælp af udhulings-fingermetoden. Den skulle være glat, så den senere kunne bruges til at lave glasurprøver på. Vi kunne lade os inspirere af jydepottens form og ben.  

Før produktionen

Inden vi skulle igang med produktionen af vores lille skål, fandt jeg en klump hvidler frem. Lisbeth havde fortalt, at vi ca. skulle bruge en klump ler, på størrelse med en tennisbold. Derudover fandt jeg en gipsonitplade frem, så den stod klar, til når jeg var færdig med min skål. 

Under produktionen

Da jeg skulle lave min lille skål, tog jeg min klump ler i venstre hånd. Med højre tommelfinger, trykkede jeg ned i leret, indtil skålen var blevet udhulet og havde den tykkelse jeg ønskede. 

Imens jeg stadigvæk holdte skålen med venstre hånd, brugte jeg højre hånd til glatte leret ud med, så skålen fik en fin og glat overflade. Skålen blev efterfølgende sat til tørring og brændt. 

 

 

 

 

 

 

Glasering

Formålet med denne skål var, at vi skulle bruge den til at lave glasurprøver på. Da skålen var blevet brændt, tog jeg derfor hver glasurfarve og malede et lille stykke. Det blev til i alt syv farver. Herefter blev den sat til brænding igen. 

 

 

 

 

 

Efter produktionen

Da skålen var blevet brændt, var det meget spændende at se, hvordan de forskellige glasurer fremstod, da det er meget svært at se inden brænding, hvilke farver der bliver de endelige. F.eks. var jeg meget overrasket over den gule glasur, som jeg ikke havde troet ville blive så fremtrædende. Det er en rigtig god glasurprøve-skål, som jeg vil komme til at bruge meget i mit videre virke som billedkunstlærer, når der skal arbejdes med ler og glasur. 

Perspektivering til kunsten

Denne opgave kan med fordel perspektiveres til Jydepotten, som vi også skulle bruge som inspiration til vores lille skål.  

Jydepotter er uglaseret lertøj, som blev fremstillet i jyske landsogne ca. år 1500-1900. Jydepotter blev solgt til brug i husholdninger over hele Danmark og i nabolandene. Den klassiske jydepotte er rundbuget og forsynet med to ører og tre tæer. Fremstilling af jydepotter var oftest et sideerhverv til landbruget. Kvinderne stod for produktionen, som foregik uden brug af drejeskive; potterne blev banket ud af en klump ler på et bræt, der hvilede i skødet (denstoredanske.dk). 

 

Didaktiske muligheder ved forløbet

Når man skal lave et lerforløb med eleverne, hvor de skal glasere deres egne lerprodukter, er det en god ide, at de inden glaseringen af de andre produkter, udarbejder en lille skål, hvor de kan lave glasurprøver på. 

Portfolio Maria Holme

​​© Copyright 2023 Clothing Online. Proudly created with Wix.com

bottom of page