top of page

Skulptur-øvelser

Januar, 2016

Skulptur

En skulptur er en 3d figur, hvor den kan opleves fra alle sider og vinkler. Ting eksisterer som skulpturer i mødet med betragteren – og dennes oplevelse (Grathwol, s. 10). En skulptur er i kraft af sit materiale og dets udstrækning i rummet først og fremmest en ting (et objekt).

 

Grethe Grathwol – Om skulptur

Inden børn starter i skole og begynder at lære gennem verbalsproget, er det i høj grad gennem sansninger og iagttagelser at de erkender. De lærer sig gennem disse sansninger og iagttagelser, at skelne og relatere, samt at fastholde erkendelsesmåden og til at videreudvikle den, eller gøre det bevidst for barnet (Grathwol, s. 8).

Grathwol er af den overbevisning, at man som lærer først skal sikre børnenes opmærksomhed over for omgivelserne, inden man på en meningsfuld måde kan indlade sig på beskrivelse af skulptur sammen med børn. Her kan man som klasse gå ud og se sig omkring og registrere forskellige kvaliteter ved omgivelserne – sansemæssigt. Her kan eleverne øve sig i at rapportere det observerede (Grathwol, s. 8), og på den måde lærer de at betegne deres registreringer af de fysiske omgivelser, og hermed har de allerede det fundamentale vokabular for beskrivelse af skulptur (Grathwol, s. 9).

Grathwol skriver, at hvis hun skal give børnene en indfaldsvinkel til skulptur, så vil hun hellere end at give sig i kast med beskrivelse af skulpturer på kunstmuseerne, beskæftige sig med beskrivelser af helt almindelig ting sammen med børnene. Her beskriver hun et eksempel med et skærebræt: ”Jeg har et tykt skærebræt i køkkenet. Når det ligger fladt på bordet, er det en noget lav blok, men rejser jeg det op, får det en ny funktion i forhold til rummet. – Det bliver en væg, og man får allerede lyst til at bevæge sig omkring den, som man bevæger sig omkring en skulptur for at lære den at kende og for at opleve den. – Nu bliver man også opmærksom på, hvad lyset betyder for oplevelsen. Den ene side virker lidt anderledes end den anden, allerede fordi lyset falder forskelligt på de to vægsider” (Grathwol, s. 10). Ud fra ovenstående kan man dermed beskrive daglige ting sammen med børnene og demonstrere deres forhold til rummet.

 

Skulptørens arbejdsmetoder:

Modellering: Ler, sand

Hugning: Sten, træ

Sammenføjning: Her sættes forskellige materialer sammen,

fx vat og beton. Når materialer som disse sættes sammen,

giver det en form for lethed og tyngde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skulpturens titel er afgørende for, om en skulptur er referende eller ikke referende.

 

Skulpturelementer:

Volumen:

Hvor meget fylder skulpturen ud i rummet?

Massivitet og hulhed:

Er et udtryk i skulpturen – fx en sten kan have en stor tyngde, fordi det er et tungt og massivt materiale

Lys/ skygge:

Her er der forskellige former for betegnelser for lys og skygge – egenskygge, slagskygge (se ved tegning det er de samme – æble i portfolio)

Materialeegenskaber (farve, tekstur):

Træ, sten, beton, er den rug eller glat osv.

Overfladestrukturering, formede forløb, taktil tiltrækningskraft:

Hvordan er figuren behandlet?, hvordan mærkes figuren? Materialeegenskaber og overfladestrukturering hænger meget sammen.

Mødet med understøttelsesfladen:

Lille eller stor understøttelsesflade, får det skulpturen til at virke let eller tung?

Simple organiseringer:

Står den?, hænger den?

Skulpturens akse:

Lodret, vandret, diagonalt, horisontalt?

Rytme

Placering

Ikke refererende skulptur

1- den syntaktiske skulptur (skulpturelementerne
    som emne)
2- konkret skulptur (Skulpturens organisering
    som emne)
3- skulpturemnet kan være funktionsprincipper
    som fx stabling, bøjning, gennembrydning,
    ophængning og afbalancering

Der er to former for skulpturer:

Referende skulptur

1- naturalistisk skulptur (naturen som forbillede)
2- figurativ skulptur (mennesker eller dyr som
    emne – kan være delvis abstrakt)
3- abstrakt skulptur (begreber eller begrebs-
    sammenhænge som emne)

Skulptur opstarts-øvelser
 
Som opstart til arbejdet med skulptur, skulle vi lave fire forskellige opstarts-øvelser:

Opgave 1

Ved denne lille opstarts-opgave til arbejde med skulptur, blev vi sat sammen i grupper. Herefter skulle vi bruge gruppens kroppe som et materiale/masse og bruge dem til at udtrykke bestemte skulpturelementer udvalgt af Hanne: Åbenhed - lukkethed, spændthed – slaphed, udstrækning – ophobning, massivitet – hulhed, lys – skygge, dynamisk – statisk, konveks (danner svulmen) – konkav (danner hulhed), balance – ubalance (tænk på akser), lille understøttelsesflade – stor understøttelsesflade. 

Hver gruppe skulle lave skulpturer af 3 af dise begrebspar, så præcise som muligt. Skulpturerne skulle fotograferes og vi skulle derfor tænke over synsvinkel, distance, lys og andre elementer (støj i billedrummet. Dernæst skulle vi lægge billederne af skulpturerne ind i en ppt og skrive refleksioner med brug af fagtermer om værkerne. 

Litteraturliste 

 

Grathwol, Grethe: Omkring skulptur - i skolens første 5 klasser, 1994

 

Jeff Koons:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Koons

Opgave 2

I denne lille skulpturopave skulle vi fortsat i grupper lave en eller flere skulpturer med udgangspunkt i de ovennævnte skulpturelementer som emne. Som materiale havde vi strømpebukser, balloner, træpinde, svampe, snor og papir til rådighed. Efterfølgende skulle vi fotografere værkerne og lægge billede i en powerpoint med kommentarer til arbejdet. 

Opgave 3
I denne lille skulptur-opgave skulle vi arbejde med organisering som omdejningspunkt eller forskellige funktionsprincipper. Vi fik en del materiale til rådighed og skulle fotografere vores færdige organiseringer. I min gruppe valgte vi organiseringsformen "at stille på række", og vi havde valgt rør som vores materiale. 

 

Didaktiske muligheder ved forløbet

Ovenstående skulptur-opgaver er alle gode opgaver til et opstartsforløb om skulptur i folkeskolen. Alle opgaverne er nemme at gå til, da de ikke kræver megen plads eller mange forskellige redskaber. Derudover lærer de at bruge og udtrykke de forskellige skulpturelementer og funktionsprincipper, på en sjov og legende måde. 

 

 

Perspektivering til kunsten

Denne opgave kan med fordel perspektiveres til den amerikanske kunstner Jeff Koons, der blandt andet er kendt for sine store ballondyr, som er lavet i rustfristål, hvorved de får denne spejlagtie overflade, som kendetegner balloner. Ligesom i ovenstående opgave, hvor vi har benyttet os af balloner som materiale til vores skulpturer, benytter Jeff Koons sig ligeledes af balloner som inspiration til sine værler (wikipedia). 

 

Portfolio Maria Holme

​​© Copyright 2023 Clothing Online. Proudly created with Wix.com

bottom of page